Следвайте Гласове в ТелеграмСлужебният министър-председател и министър на външните работи Димитър

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСлужебният министър-председател и министър на външните работи Димитър
Коментари Харесай

Главчев обяви,че България ще следва евроатлантическия курс и разпореди пълна инвентаризация на Лукойл

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на Европейския съюз, Съединени американски щати, Обединеното кралство и Швейцария, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

По време на срещата министър председателят Главчев срещна дипломатите с главната задача на държавното управление – провеждането на свободни и почтени избори. Едновременно с това министър-председателят беше безапелационен, че кабинетът ще продължи да работи и по всички други посоки в българската външна политика и да следва евроатлантическия курс на България. 

Пред посланиците Димитър Главчев уточни, че основни външни цели на страната ни остават присъединението към Шенген по суша и приемането в еврозоната. България ще продължи градивния разговор и дейното съдействие с европейските сътрудници. Главчев акцентира, че напъните на страната ни са довели до намаляващ миграционен напън. По отношение на еврозоната министър председателят посочи пред посланиците, че упоритостта ни е през 2025 година да въведем общата европейска валута. В тази връзка министър-председателят съобщи, че чакаме поддръжка от членовете на еврозоната, както и бърз обзор и оценка на готовността на България. Главчев увери посланиците, че българските институции работят интензивно и реализират добър прогрес по всички потоци, с цел да обезпечат навременна подготовка за участието. 

Присъединяването на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) беше различен акцент, който министър председателят Главчев сложи на вниманието на посланиците. Министър-председателят уточни изгодите от нашето участие, като посочи удобното влияние върху целия район на Югоизточна Европа, допринасяйки за възстановяване на икономическата непоклатимост, капиталовия климат и стандарта на живот. България остава мощно ангажирана с поддръжка към районните начинания на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и по-специално към Регионалната стратегия за Югоизточна Европа. 

Сигурността в Черно море, обстановката в Украйна и в региона на Близкия изток също бяха дискутирани в хода на срещата с посланиците. 

По-рано след съвещанието на Министерския съвет стана ясно, че митничари, данъчни и полиция стартират цялостна инвентаризация на „ Лукойл “. Това е било решено през вчерашния ден на особено заседание сред премиера, вицепремиера и министъра на финансите, министъра на вътрешните работи, министъра на стопанската система и ръководителите на Националната организация за приходите и Агенция „ Митници “.

Димитър Главчев самичък описа за съвещанието преди началото на съвещанието на държавно управление. За последно в складовете на „ Лукойл Нефтохим “ имаше инспекция на 1 януари тази година и тя беше обвързвана с отпадането на дерогацията за вноса на съветския недопечен нефт в страната.

„ Тъй като се появиха в медиите информация, че „ Лукойл “ към този момент е изгубил предпочитание да договаря, аз взех решение да ревизира дали е по този начин. На това заседание през вчерашния ден взехме решение да възложим на Агенция „ Митници “ и Национална агенция за приходите да се извърши физическа инвентаризация на наличностите в „ Лукойл “. Те ми споделиха, че сега такава не е осъществявана, тъй че в най-близките дни ще се състои и ще бъдете информиране за резултатите “, съобщи Димитър Главчев, министър-председател.

Кабинетът продължи със промяната на регионалните шефове - процедура преди всеки избор,  тъй като тази част от администрацията извършват решенията на Министерския съвет, който отговоря за провеждането на почтени и демократични избори. Сменени са към този момент общо 11.

Източници: бТВ, bgonair.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР